Kifarah Zehra TV3 (2014) Episode 1-6


Sinopsis Drama:Badi (7 Mac 2014)

Mak Cik Rozi mempunyai seorang anak bernama Zara. Mak cik Rozi tidak membenarkan anaknya berkawan dengan Amelia kerana Amelia dikatakan mempunyai badi liat jodoh. Pada suatu hari, Zara telah dipukau dan dirogol. Dek kerana malu, mak cik Rozi merahsiakan musibah itu dari pengetahuan orang kampung. Malah mak cik Rozi turut mengurung Zara kerana sudah mengandung. Setelah Zara selamat melahirkan seorang bayi, mak cik Rozi meletak bayi itu di belakang kedai. Keesokan harinya, Amelia datang untuk memberi kad undangan perkahwinannya kepada mak cik Rozi. Alangkah terkejutnya mak cik Rozi apabila melihat Amelia sedang memangku bayi yang dibuangnya semalam. Mak cik Rozi tidak dapat menerima hakikat Amelia akan menjaga bayi itu dan akan berkahwin dengan Haji Abas kerana sememangnya mak cik Rozi menaruh perasaan pada Haji Abas selama ini.


Di Angin Lalu (14 Mac 2014)

Rafiq membawa kekasihnya, Nurin Tatiana dan orang tua Nurin iaitu Zareen dan Zakri berjumpa ibunya, Ema Tatiana. Alangkah terkejutnya Zakri apabila berjumpa Ema kerana Ema adalah bekas kekasihnya. Zareen pula mula faham mengapa suaminya dahulu beria ingin meletakkan nama Tatinia di hujung nama anak perempuannya itu. Kemesraan di antara Zakri dan Ema membuatkan Zareen cemburu dan takut kehilangan suaminya. Jadi, Zareen dengan bantuan rakan baiknya, Elina pergi berjumpa seorang bomoh untuk menyihir Ema.


Amanah (21 Mac 2014) 

Kamal dan Julia masing-masing tidak mahu mengambil hak penjagaan anak mereka Azlan selepas mereka bercerai. Jadi, Azlan tinggal bersama pak ciknya, Johan. Sejak tinggal di rumah Johan, Azlan mula berkawan dengan Shida yang merupakan jiran sebelah rumah Johan. Shida mengambil kesempatan berkawan dengan Azlan bagi mengaburi mata ibu bapanya kerana dia gemar melapak dengan budak-budak nakal. Apabila ibu bapa Shida mendapat tahu Shida sedang mengandung anak luar nikah, bapa Shida membunuh Azlan tanpa usul periksa.


Duit (28 Mac 2014)

Syuib bekerja sebagai tukang paip. Dia mendapat tawaran untuk membaiki paip di sebuah masjid di kampungnya. Selesai membaiki paip, dia masuk ke dalam masjid untuk menyimpan barang. Ketika itu, dia ternampak peti tabung masjid. Kemudian, Syuib mengambil wang di dalam peti tabung masjid itu tanpa pengetahuan sesiapa. Syuib menggunakan wang curi itu untuk membeli rokok, makanan dan mengisi minyak keretanya. Sejak itu pelbagai insiden kecil telah berlaku pada Syuib.    

  

Satu lagi drama bersiri terbaru berjudul KIFARAH akan ditayangkan di slot Zehra saluran TV3. Drama terbitan Luqsar Kreatif ini diarahkan oleh Tuan Heykal Hanifah manakala penulis skripnya ialah Mama Bella, MF Kencana dan Mahizan Husain. Antara pelakonnya ialah Syafie Naswip, Erin Malek, Hairi Safwan, Norman Hakim, Faezah Elai dan ramai lagi. Drama ini akan bersiaran selepas berakhir drama Menjinak Ombak yang telah menamatkan tayangan minggu lalu. Setiap episod drama ini mempunyai kisah yang berbeza tanpa kesinambungan perceritaan. Antara judul episodnya ialah Badi, Di Angin Lalu, Amanah, Duit, Bisikan Qarin, Kudrat Anak, Wifi Ada Tak? dan Zakat Membawa Berkat. 

 

[ Episode 7 ]  [ Episode 8 ]  [ Episode 9 ]  [ Episode 10 ]  [ Episode 11 ]  [ Episode 12 ]
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s